Eetproblemen bij Autisme
Eten en drinken is niet altijd vanzelfsprekend, zeker bij een kind met autisme. En eten is iets wat zeker 3 tot 6 keer per dag terugkomt, waardoor het kan zorgen voor veel strijd en stress.
Vaak speelt het eetprobleem al jaren en is er ook al zo’n zelfde periode van alles geprobeerd om het eetpatroon te verbeteren. Helaas niet altijd met het gewenste resultaat.
Er kunnen problemen zijn rondom de context van de eetsituatie.
Hierbij kan gedacht worden aan situaties in de omgeving; zowel thuis als op school. Heeft je kind altijd een vaste plek aan tafel nodig, moet er altijd van hetzelfde bord gegeten worden? Gebruiken jullie een time-timer of wordt er juist gewerkt met een picto-bord?
De verwerking van zintuigelijke prikkels kan ook anders zijn. Een kind kan ondergevoeligheid of juist overgevoeligheid reageren op geur, smaak, kleur en/ of structuur. Dit kan zich uiten in een sterke voorkeur voor een bepaalde type voedingsmiddelen, zoals alleen krokante voeding of juist hele vlakke smaken. Of geen stukjes, maar alles glad of gemalen. Maar ook het niet willen aanraken van eten of een angst hebben om eten in de mond te stoppen zijn voorbeelden.
"Eten is een complexe vaardigheid en bij ASS vaak een taak,
Elk stapje is een stapje vooruit" |
Ook kan het dat een kind met autisme niet goed voelt wanneer het vol zit en geen rem heeft, waardoor overgewicht kan ontstaan. Of dat het juist geen hongergevoel ervaart, waardoor gewicht en lengte kunnen afbuigen naar ondergewicht.
Herken je bovenstaande of wil je meer informatie?
Neem dan eens contact op met kinderdiëtist Irma. |
Contact
Irma de Witt Hamer
06-43 95 35 66
irma@slimeetcoaching.nl
Marloes Mulder
06-41 45 98 91
marloes@slimeetcoaching.nl
Praktijklocaties:
Sassenheim
Gezondheidscentrum Rusthofflaan
Rusthofflaan 50c, Sassenheim
Huisartsenpraktijk Moerman
Prins Hendriklaan 15, Sassenheim
Slim eetcoaching
Hoofdstraat 345a, Sassenheim
Lisse
Huisartsenpraktijk Derks
Wilhelminastraat 53, Lisse

|