Koemelkallergie

Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Bij baby’s zijn de darmen nog niet volgroeid, waardoor ze stukjes koemelkeiwit doorlaten. Deze niet volledig verteerde eiwitten komen in de bloedbaan van je kind terecht. Bij een koemelkallergie maakt je kindje antistoffen tegen deze eiwitten in koemelk aan, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Meestal gaat een koemelkallergie vanzelf over als de darmen van je baby zich verder ontwikkelen. Iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdraagt koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende drie jaar.

Klachten die kunnen passen bij koemelkallergie zijn:

• Maag-darmklachten (zoals diarree, spugen, verstopping, buikpijn en krampjes)
• Huidproblemen (zoals eczeem, jeuk en galbulten)
• Veel huilen
• Slecht groeien
• Luchtwegklachten (zoals een piepende ademhaling, een loopneus, hoesten en benauwdheid)
• Onrustig slapen en eten

Vaak is er een combinatie van deze klachten.

“Met een correcte diagnose voorkom je dat jij of je dat je kind onnodig een ingewikkeld dieet gaat volgen”

De definitieve diagnose kan het beste worden gesteld via het consultatiebureau of ziekenhuis. Dit vind plaats door een koemelkprovocatietest. Hierbij wordt de koemelk een periode weggelaten uit de voeding van je baby (eliminatie) en later weer opnieuw geïntroduceerd (provocatie). Op deze manier kan bekeken worden of er een verband is tussen de klachten en de voeding. Als hieruit blijkt dat je baby inderdaad koemelkallergie heeft, dan moet de voeding worden aangepast. Bij een koemelkallergie verdwijnen de klachten alleen door koemelk uit de voeding van je baby weg te laten. Als je borstvoeding geeft, kan je baby reageren op de koemelk die jij neemt. Door je eigen voeding aan te passen kun je gewoon borstvoeding blijven geven.

Bestaat het vermoeden van een koemelkallergie en heb je hier vragen over? Geef je borstvoeding en moet je koemelk uit je voeding weglaten? Of heb je vragen over de introductie van de bijvoeding? Neem gerust contact met kinderdiëtist Irma.

Contact

Irma de Witt Hamer

06-43 95 35 66
irma@slimeetcoaching.nl

Marloes Mulder

06-41 45 98 91
marloes@slimeetcoaching.nl

Praktijklocaties:

Sassenheim
Gezondheidscentrum Rusthofflaan
Rusthofflaan 50c, Sassenheim

Huisartsenpraktijk Moerman
Prins Hendriklaan 15, Sassenheim

Slim eetcoaching
Hoofdstraat 345a, Sassenheim

Lisse
Huisartsenpraktijk Derks
Wilhelminastraat 53, Lisse

 

 

 

Copyright by Sl!m Eetcoaching - Webdesign by Logo Huis